18 Nov 2012

resepi....che' wan seri

salam....


ni nak kongsi resepi bonda aku... rasa cam sedap jer aku buat so nak kongsi la... kalu ada sesapa yang nak buat untuk menambat hati suami, bakal suami atau mentua atau bakal mentua....

sila lah mencubanya di rumah......


kuih ketayap

bahan untuk inti

1. kelapa muda yang boleh diparut...
jangan pakai kelapa tua... rasanyer nanti tak sedap rasa hampas kelapa jer... aku dah try .... tapi makan gap....
2.gula melaka/ nissan kata orag trg....
yang ni kalu nak manis letak banyak.... kalu x nak letak skit le... aku buat untuk 1/2 kelapa aku letak... 2 keping nisan...
3. daun pandan .... ni untuk naik kan bau... memang masa tengah masak dan mendidih kat dapur... rasa macam nak makan jer.....
4.sidikit garam... untuk tambah perisa
5.sedikit gandum...
6.air

bahan untuk tepung
1. tepung gandum
2.telor ayam
3.pewarna hijau
4. air
5.sedikit garam


cara membuat

1. masukkan gula melaka  dalam air... masak hinggak gula melaka hancur dan tapis air tersebut.
2.masukkan air gula melaka, sedikit garam, kelapa parut dan daun pandan dalam kuali dan masak hingga hampir kering.
3.setelah hampir kering bancuh sesudu gandum dan masukkan ke dalam inti tadi...masak hingga betul-betul kering dan kelihatan berkilat...

untuk bancuhan tepung

1. masukkan tepung gandum, telor dan pewarna, kacau seketika dan masukkan sedikit garam dan air...
2. adun sehingga semuanya sebati.... kalu rajin anda boleh tapis... kalu tak rajin blender ajer... supaya tiada ketulan gandum yang tinggal...
3. pastikan adunan tidak terlalu cair dan pekat....kalu cair... kulit ketayap anda mudah pecah dan kalu terlalu pekat kulit ketayap tidak masak dan terlalu tebal
untuk pastikan adunan ini ok.... try dulu first... kalu apabila dilenggang pada kuali... dia bergerak cantik dan smooth jer... di kira ok,,... la....try dan try lagi..
tapi sebelum tu kuali tu mesti di sapu minyak sedikit.. kalau tak mesti melekat kat kuali.....
4.tunggu hingga tepi adunan tepung tadi terangkat sedikit, barulah adunan tadi betul- betul masak....tapi jangan terlalu lama...nanti ke langit pulak
5. dah masak tu angkat dan masukkan inti....gulung la.. sesuka hati.... ini di namakan juga kuih gulung.....

sekian terima kasih.... boleh la mencuba dengan jayanya.....

No comments:

Post a Comment